284 Views

De Verteltante schrijft unieke kinderverhalen en gedichten. En af en toe geef ik graag een verhaal aan mijn lezers cadeau. Ik zou het leuk vinden als je me laat weten wat je er van vindt!

Titel: De Koning van Eetlust
Leeftijd: Vanaf 5 jaar ongeveer
Boodschap: Belang van gezond eten

Dit is het verhaal van de koning van Eetlust.
Een vrolijke koning waar iedereen dol op was.
Hij was vriendelijk voor zijn volk en dol op gezelligheid in het kasteel.
De koning gaf elke dag een feestelijk etentje voor alle mensen in zijn koninkrijk.
Voor die etentjes haalde hij alles uit de kast! Hij vertelde zijn kok elke dag precies wat hij op tafel wilde hebben:

‘Ik wil acht grote schalen vol patat en een emmer mayonaise!’ riep de koning blij.
‘Ga ook langs boer Harm en bestel acht van zijn dikste kalkoenen en wikkel die in spek’ jubelde de koning verder. ‘Als toetje wil ik alle soorten ijs die er te vinden zijn. Ik wil chocoladesaus, heel veel slagroom en kersjes in suiker!’

En de mensen in Eetlust klapten en juichten.
‘Ik neem drie borden patat met mayonaise!’ riep de vrouw van de timmerman.
‘Ik lust wel een hele kalkoen!’ riep een meneer met rood krullend haar.
‘En ik neem wel acht bollen ijs!’ schreeuwde de slager.

’S Avonds liepen alle mensen opgetogen naar het kasteel. Ze waren er klaar voor om hun buiken rond te eten. Toen ze aankwamen stond alles al klaar op de meterslange tafel.
De mensen schoven aan. Ze aten en aten en aten tot ze geen pap meer konden zeggen.

Zo ging het elke dag opnieuw. Iedereen was blij en gelukkig in Eetlust. Er was alleen één probleem… door al dat eten werden de koning en de mensen steeds dikker!

Toen er weer een nieuwe dag was aangebroken, gaf de koning zijn kok opnieuw de opdracht om het avondeten te gaan maken. De koning wilde dit keer een stapel pannenkoeken tot aan het plafond, grote schalen vol met stroop en koekjes toe. De kok maakte het boodschappenlijstje en ging aan de slag.

Die avond schoven alle mensen weer aan de meterslange tafel om te eten.
Toen ze allemaal een pannenkoek op hun bordje hadden, klonk er een luid gekraak door de hele zaal. ‘Potvolpoedersuiker!,’ riep de koning, ‘wel heb ik ooit!’

Wat was er gebeurd? Alle mensen uit Eetlust én de koning waren zo zwaar geworden dat ze door hun stoel waren gezakt. Beschaamd rolden alle mensen over de vloer. Hoe moesten ze nu verder eten?

‘Waar is de timmerman!’ bulderde de koning. De timmerman haalde een stuk pannenkoek uit zijn gezicht en liep naar de koning toe. ‘Maak bredere en stevigere stoelen voor mijn tafel’ beval de koning, ‘dan pas kunnen we verder eten!’

De volgende dag had de timmerman de bredere en stevigere stoelen af. De koning klapte in zijn handen van blijdschap. Nu kon het etentje van vanavond gewoon doorgaan! Hij bestelde kilo’s aardappelpuree met kaas, honderden gebakken eieren met spek en kippenpootjes.

Die avond schoven alle mensen uit Eetlust aan de meterslange tafel in hun stevigere stoel. Ze hoefden nu niet meer bang te zijn dat ze er doorheen zouden zakken en dat vonden ze een fijn idee. Toen ze allemaal een gebakken eitje op hun bordje hadden, klonk er een vreemd geluid door de hele zaal. ‘Panvolpootjes!, ‘ riep de koning, ‘wel heb ik ooit!’

Wat was er gebeurd? Alle mensen uit Eetlust én de koning waren zo zwaar geworden dat ze uit hun kleren waren gescheurd! Beschaamd keken alle mensen om zich heen. Hoe moesten ze nu verder eten?

‘Waar is de kleermaker!’ schreeuwde de koning. De kleermaker probeerde de grote scheur in zijn broek te verbergen en liep naar de koning. ‘Maak grotere en stevigere kleding voor alle mensen’ beval de koning, ‘dan pas kunnen we verder eten!’

De volgende dag had de kleermaker de grotere en stevigere kleding af. De koning juichte van vreugde. Nu kon het etentje van vanavond gewoon weer doorgaan. Niemand zou door zijn stoel zakken of uit zijn kleren scheuren. Om dat te vieren bestelde de koning extra veel eten. Hij liet een soesjestaart maken van wel drie meter hoog!

Die avond schoven alle mensen uit Eetlust weer aan de meterslange tafel in hun stevigere stoel en grotere kleren. Hun knoopjes drukten niet meer in hun dikke buiken en dat vonden ze een fijn idee. Toen ze allemaal zaten te smullen van hun soesjes, klonk er een klagend geluid door de hele zaal. ‘Auw auw auw!’, riep de koning, ‘wel heb ik ooit!’

Wat was er gebeurd? Alle mensen uit Eetlust én de koning hadden gaatjes in hun tanden gekregen doordat ze zoveel zoetigheid hadden gegeten. Klagend van de pijn keken de mensen om zich heen. Hoe moesten ze nu verder eten?

‘Waar is de tandarts?’ schreeuwde de koning. De tandarts, die zelf ook gaatjes in zijn gebit had door al het eten, liep naar de koning. ‘Kijk iedereens gebit na en…’

‘GENOEG!’

Wie riep daar zo luid naar de koning en de mensen uit Eetlust? Het was de kok van de koning.

‘Het is genoeg geweest!’ Verbaast keken de mensen en de koning naar de boze kok.

‘Door al dat eten worden jullie veel te dik! Je kunt een stevigere stoel nemen, grotere kleding kopen en je tanden laten repareren, maar er zullen altijd nieuwe problemen komen. Wat jullie moeten doen, is gezonder eten! Vanaf morgen zal ik alleen nog maar gezonde dingen voor jullie koken en daarmee basta!’

‘Ja maar…’ jammerde de koning. ‘Geen gemaar!’ riep de kok. ‘En nu iedereen naar huis en naar bed!’

Geschrokken gingen alle mensen naar huis. Gezond eten, was dat wel lekker? Kregen ze nu ooit nog wel een stukje taart? Of een soesje? En hoe zat het met patatjes? Mag je die dan nog wel eten?

De volgende dag zaten alle mensen stilletjes aan tafel bij de koning. Als voorgerechtje kreeg iedereen een kop tomatensoep. Er was genoeg voor iedereen. Voorzichtig proefden de mensen een hapje. En nog een hapje. En nog één. Iedereen at zijn soep tot de laatste hap op.

Daarna, als hoofdgerecht, kregen alle gasten een heerlijke salade met gebakken aardappeltjes. En als toetje een schaaltje yoghurt en een kopje thee mét een koekje!

‘Maar… maar… dat was heerlijk!’ riep de koning. ‘En ik heb geen pijn in mijn buik meer. Dat had ik altijd wel na al die taart, patat en pannenkoeken!’
En alle mensen klapten en juichten. Ze voelden zich fijn en hadden geen buikpijn meer. Ze hadden gezond en tóch lekker gegeten!

Vanaf die dag kookte de kok de lekkerste gerechten en allemaal gezond. De dikke buiken verdwenen, niemand zakte meer door zijn stoel en toch bleef iedereen smullen van het eten dat ze kregen. En zo leefden ze nog lang, gezond en gelukkig!

Disclaimer: Ik zou het heel leuk vinden als je veel plezier van dit verhaal hebt en je mag het natuurlijk zo vaak voorlezen als je wilt! Echter, het is niet toegestaan om dit verhaal zonder mijn toestemming te kopiëren of er geld mee te verdienen. Wil je toch graag iets doen met dit verhaal? Neem dan even contact met me op! Je kunt me mailen op vertel@verteltante.nl of me een berichtje sturen via deze site.

 

Over Tante Es

Ik werk als verhalenverteller en interactief voorlezer voor kinderen. Bijvoorbeeld op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, kinderfeestjes en festivals. Tijdens mijn optredens komen de leukste verhalen en voorwerpen uit mijn koffer.

Benieuwd wat Tante Es voor jou kan betekenen? Stuur me een berichtje! Ik kom graag vrijblijvend langs.

Volg mij ook op social media:

Contact